dinsdag 21 juni 2011

Wetswijziging: Inburgering eigen verantwoordelijkheid


Iedereen die in Nederland inburgert is daar voortaan zelf verantwoordelijk voor. Dat geldt ook voor de kosten. De ministerraad heeft ingestemd met wijziging van de Wet inburgering en de Vreemdelingenwet. Gemeenten moeten streng optreden tegen mensen die door gedrag of kleding hun arbeidsmarktkansen ernstig beperken.
Minister Donner van Binnenlandse Zaken initieert de wetswijziging samen met minister Leers van Immigratie en Asiel. Donner spreekt van een koerswijziging waarmee het kabinet afstand neemt van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving. Het is niet aan de overheid om mensen te laten integreren, maar aan de migranten zelf om daar hun best voor te doen, zo meent de minister.
Gedrag en kledingEr komt een wetsvoorstel voor de strafrechtelijke aanpak van huwelijksdwang. Ook moeten gemeenten regelen dat streng wordt opgetreden tegen mensen die hun kansen op de arbeidsmarkt belemmeren door gedrag of kleding. Zo nodig komt het kabinet nog met een extra voorstel hierover. Van mensen die zakken voor hun inburgeringsexamen wordt de verblijfsvergunning ingetrokken.
LeenstelselEr komt een sociaal leenstelsel voor mensen die geen geld voor hebben om zelf het inburgeringsexamen te betalen. Burgerschap begint met actieve deelname aan de samenleving., aldus de ministers. Het spreken van de Nederlandse taal is daarbij een essentiƫle voorwaarde. Het kabinet wil dat mensen een zo hoog mogelijk taalniveau behalen. Zij kunnen het inburgeringsexamen doen, maar ook kiezen voor een hoger opleidingsniveau, zoals het staatsexamen Nederlands als tweede taal of een MBO-diploma.
Extra steun nodigHet Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders zegt op de website van Binnenlands Bestuur dat het kabinet twee fouten Maakt: ‘Ten eerste kun je met algemeen beleid niet iedereen bereiken. Er zijn altijd kwetsbare groepen die een extra steuntje nodig hebben, bijvoorbeeld om aan werk te komen,’ aldus voorzitter Farid Azarkan. ‘Ten tweede investeert het kabinet niet meer in het maatschappelijke middenveld. Terwijl er veel vrijwilligers zijn die via minderhedenorganisaties willen bijdragen aan de samenleving.’
OnderzoekDrie kwart van de Nederlanders steunt dit kabinetsbeleid. Uit kiezersonderzoek van Maurice de Hond blijkt de meerderheid vindt dat immigranten zich moeten aanpassen aan de Nederlandse samenleving en haar waarden. Het overgrote deel van de kiezers van PVV, VVD en CDA is het daarmee eens, maar ook twee derde van de SP-kiezers en de helft van de kiezers van de PvdA, D66 en GroenLinks.
Geen oplossingVan de ondervraagden is 58 procent is negatief over het Nederlandse integratiebeleid tijdens verschillende kabinetten-Balkenende in de afgelopen tien jaar. 83 Procent steunt de plannen van het huidige kabinet voor een boerkaverbod in de openbare ruimte. Wel zegt bijna de helft van de ondervraagden ook dat de problemen wel worden gesignaleerd, maar dat er geen echte oplossingen worden geboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten