woensdag 15 juni 2011

Oirschot de rijkste gemeente in de regio en toch moeten we bezuinigen!?


Eigenlijk is het niet aan ons als PvdA om uit te leggen waarom er bezuinigd moet worden. Maar toch, om het simpel uit te drukken, je kunt nog zo’n groot bedrag op je spaarrekening hebben. Als je van baan veranderd en veel minder gaat verdienen dan moet je de uitgaven beperken, want anders is je spaarboekje zo leeg.

De landelijke coalitie van VVD/CDA geeft gemeente een grotere taak, waarbij er fors gekort wordt op budgetten van zorg, welzijn en arbeid. Met ander woorden de Graaiers veroorzaakten de crisis en de kwetsbare worden gekort.
In Oirschot heeft de toekomst visie niet gebracht wat het College en de Coalitie hadden bedacht. Dus nu wordt U als burger gevraag om mee te denken over bezuinigingen. Als PvdA denken we dat U best goede Ideeën heeft en een aantal zaken misschien wel beter kunt oplossen dan wanneer dit gebeurd van uit de gemeentelijke Bureaucratie. Om maar een voorbeeld te noemen, de laatste 2 jaar is er bijna niets meer gebeurd in de Kanaalzone, maar er wordt wel 1 miljoen extra verlies geboekt.
Het probleem van de hondenpoep kan het beste door de Wijk of Buurt zelf opgepakt worden door elkaar aan te spreken en eventueel aanleg van een afgesloten veldje waar de hond wel zijn boodschap kan doen vb Best). Een dure ambtenaar handhaving kost veel meer dan dat honden belasting oplevert.
Een voetbalclub kan veel beter het onderhoud van gebouwen en velden voor haar rekening nemen dan dat er met de gemeente als tussen station over 4 schijven mensen ingehuurd worden.
Het renoveren of bouwen van een MFA of gemeenschapshuis kan beter door een stichting uit de samenleving als door de gemeente ter hand genomen worden. Binnen scholen, bibliotheken en welzijnsorganisaties kan er veel door vrijwilligers gedaan worden.
Ook op het terrein van ruimtelijke ontwikkeling is het wat ons bespreekbaar om waar mogelijk de kosten van bestemmingsplannen en vergunningen zo veel mogelijk bij de aanvragers neer te leggen. Het hebben van een duidelijke visie (Intensieve veehouderij) wat wel en wat niet kan bespaart de gemeente ook bergen aan advies kosten en procedures.
Als PvdA zijn we een voorstander van een actieve gemeenschap maar wat ons betreft mag de rekening van bancaire verrijkers niet afgewenteld worden op, ouderen, mensen met een beperking die werk nodig hebben en het verenigingsleven.
Bezuinigingen betekend voor de PvdA, werken vanuit een afgeslankte gemeentelijke organisatie die burgers en verenigingen in staat stelt hun verantwoordelijkheid te nemen en in het algemeen belang doet wat noodzakelijk is.
Namens PvdA Oirschot de Beerzen
Afra Pronk
Raf Daenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten