woensdag 8 juni 2011

Liberaal ellende = Asociaal bestuursaccoord


Beste wethouders en raadsleden, 
Het verzet tegen het bestuursakkoord wordt breed gedragen in de Nederlandse gemeenten. Gemeenteraden hebben zich in veel gevallen uitgesproken over het Bestuursakkoord met een nee, tenzij of ja, mits.
De regering reageert hierop met powerplay van de ministers Rutte en Donner, het bestuursakkoord is een package deal of anders niets. Staatssecretaris De krom heeft dat vandaag in de Tweede Kamer nog eens herhaald.
Op woensdag 1 juni 2011 heeft de VNG in een Ledenbrief over het Bestuursakkoord aangegeven als voorstel ter besluitvorming op de ALV voor te leggen: vast te stellen dat de leden het onderhandelaarsakkoord voor hun rekening kunnen nemen, maar dat dit niet het geval is voor het onderdeel 6.1 Werken naar Vermogen.
Akkoord gaan met dit voorstel betekent volgens de VNG (naar de laatste berichten) dat er niet gestemd hoeft te worden op de ALV van de VNG, of in het beste geval je een besluit zou nemen over een half bestuursakkoord. Akkoord met dit voorstel van de VNG betekent in ieder geval dat je als gemeente niet meer aan de onderhandelingstafel zit voor dit onderdeel. Dit is niet wat wij willen en in de meeste gevallen niet de invulling van het nee, tenzij of ja, mits zoals veel gemeenteraden hebben aangegeven. 
Daarom: stem het bestuursakkoord af vanwege het onderdeel WWnV en leg vast dat jullie het VNG-bestuur opdragen de onderhandelingen te heropenen.
Dit betekent ten aanzien van het bestuursakkoord dus de nee, tenzij optie. In het Kamerdebat vandaag is helder geworden dat als gemeenten hun stem niet laten horen, de coalitie de plannen er gewoon door heen drukt.
Veel wijsheid gewenst voor morgen.
Vriendelijke groet,

Mari�tte Hamer, Hans Spekman, Rian van Dam, Rinda den Besten, Margriet Visser, Jacqueline Kalk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten