vrijdag 25 maart 2011

Goed rentmeesterschap



Gisteren heb ik nog eens mijn jeugd boeken van Karl May bekeken, tot mijn verrassing kwam ik er een niet geschreven boek in tegen: "Lossen Old Schatterhand, Winnitou en Ahrendsoog het lekkende Oirschotse drama op.
  • Mocht Wazigloog uit de geheime raad der wijzen praten
  • Heeft ontkennend Beertje met dubbele tong gesproken
  • Wie heeft er stiekeme rooksignalen uit de geheime raadstent laten ontsnappen
Maar als zo vaak ligt de ontknoping van dit soort boeken bij een moedig besluit of wijze interventie van Winnitou en Old Schaterhand


Wij als PvdA Oirschot en PvdA provinciaal hebben fouten gemaakt als het gaat om de aard en de omvang van de Intensieve Veehouderij na de reconstructie in Brabant.
De reconstructie was bedoeld om na de varkenspest alle boeren een toekomstperspectief te bieden, en een kwaliteitsimpuls te geven aan natuur, milieu en veehouderij.
Afgelopen zondag was er in Zembla een documentaire waarin werd ingegaan op de gevolgen van de besluitvorming in Oirschot en de provincie. De belangen van de boeren en de bewoners werden tegenover elkaar gezet. Of wat in de documentaire werd beweerd nu allemaal waar is of niet, op deze wijze lossen we het probleem in Oirschot en Brabant niet op.
Binnenkort wordt de toekomstvisie voor Oirschot vastgesteld. Laat ons aan de vooravond van zo’n belangrijk besluit Oirschot niet verprutsen voor de komende 25 jaar.
Iedereen ziet in dat het nodig is om grenzen te stellen aan grootschalige Intensieve Veehouderij. We kunnen ons afvragen in wiens belang is het om steeds maar weer mee te werken aan het oprekken van een helder en duidelijk besluit. Gevolgen van de nu voorliggende vrijstellingen zijn.
  • Oirschot als aantrekkelijk monument in het groen wordt in het belang van enkelen voor jaren zowel wat milieu als omgeving flink verprutst.
  • Buurtschappen, boeren en burgers worden blootgesteld aan een slecht tot heel slecht leefmilieu en onderlinge relaties worden voor jaren verziekt.
  • De reconstructie was voor alle boeren bedoeld en niet voor enkele concernboeren of in middels speculerende bouwondernemers.
Een omwonende zegt: "ik heb geen moeite met het feit dat het af en toe stinkt maar dat ik iedere dag geconfronteerd wordt met een muur van stallen waarvan ik niet weet wat er gebeurt, dat geeft me een bedreigd gevoel".
Drie opmerkingen over het proces:
  1. Er zijn nooit onomkeerbare besluiten genomen. Mochten er al kosten gemaakt zijn in het proces van planvorming dan moeten we deze vergoeden. Echter, voor speculanten kennen wij geen pardon.
  2. Er gebeuren op dit moment ook heel goede zaken en er liggen ook nieuwe kansen in de sector, bv het Rondeel in Wintelre.
  3. Citaat: "de duurzame locatietoetsen zijn niet volledig er kan voor geen enkele locatie uitgesloten worden dat het gaat om een duurzame locatie" volgens ons is dit nu 1 van de vereisten waaraan voldaan moet zijn om met recht een autonome ontwikkeling te zijn.
Als PvdA willen we inzetten op kwaliteit van veehouderij waarbij gezondheid en welzijn van Burger, Boer en Dier centraal staat.

Om een lang verhaal kort te maken: we kunnen ons beroepen op allerlei argumentaties, vermeende en niet vermeende verplichtingen., maar een Overheid die het welzijn en de gezondheid van Burgers ondergeschikt maakt aan het grote ondernemersbelang ondermijnt haar gezag.
Daar en tegen nemen krachtige bestuurders op basis van een toekomstvisie een moreel verantwoord besluit en ze zijn een voorbeeld voor de gemeenschap.
Beste Raad der wijzen, voor een gezonde Oirschotse gemeenschap, ga met ons mee, laat gekonkel en gedraai, en koers van nu af aan recht door zee.
Met de woorden van opperhoofd van de Dwamish
Het kan anders, het moet anders, MOED, broeders en Zusters, een beetje meer moed, strek de rug en span de spieren, Zij zijn tot de tanden toe bewapend, maar jullie staan voor het goede in het leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten