zaterdag 12 februari 2011

Wie de jeugd heeft, had de toekomst?

Een van de grootste veranderingen die er de komende jaren plaats gaat vinden is de aansturing van de Jeugdzorg vanuit de provincie naar de gemeenten. Het lijkt er erg op dat dit geen thema is bij de provinciale verkiezingen.
Bij de overheveling zullen alle gelden die in de jeugdzorg omgaan met 300.000 gekort worden vanwege een efficiƫntie korting. Sommige gemeenten zijn druk bezig met het vorm geven aan een eigen Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het overnemen van de Jeugdzorg is van een andere orde en heeft temaken met veel complexere vormen van zorg en dienstverlening. Het betreft jeugd-GGZ, gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering. Jeugdbescherming en de zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugd.

Het is de bedoeling dat preventie en vrijwillige hulpverlening in goede afstemming met gedwongen hulpverlening georganiseerd wordt door (samenwerkende) gemeenten.  De logische gedachte om jeugdbeleid en zorg zo dicht mogelijk bij huis (gemeente) te organiseren zal veel inspanning en regie vragen om alles zo eenvoudig en goed mogelijk geregeld te krijgen.

Belangrijker dan de samenstelling van de Eerste Kamer is toch wel het veilig en gezond opgroeien van onze jeugd, de toekomst van Brabant.  We moeten het hier toch echt over hebben. Voor mij is dit naast de leefbaarheid van het platteland de belangrijkste reden dat ik me Kandidaat gesteld heb voor de Provinciale Staten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten