woensdag 16 februari 2011

Nederland wil geen veefabrieken



Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil geen megastallen. Kiezers zijn met name bezorgd om het dierenwelzijn, de impact op natuur en milieu en de nadelige effecten op de volksgezondheid. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau TNS-NIPO in opdracht van Milieudefensie.

Het onderwerp megastallen leeft onder de bevolking. Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders megastallen een (zeer) belangrijk onderwerp vindt bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een ruime meerderheid van 56 procent geeft aan negatief te staan tegenover grootschalige veefabrieken en slechts 11 procent steunt de vestiging van megastallen in Nederland.

Uit de opiniepeiling, gehouden onder 1093 respondenten, blijkt dat Nederlanders vestiging van megastallen niet zien zitten vanwege het erbarmelijke niveau van dierenwelzijn (38%), gevolgd door het gevaar voor de volksgezondheid (27%) en de nadelige effecten op natuur en milieu (10%).

Megastallen tasten het milieu aan want ze produceren een gigantisch mestoverschot dat de kwaliteit van het water en de natuur aantast. Dieren in megastallen hebben daarnaast geen vrije uitloop naar buiten. Bovendien vergroten megastallen het risico op het ontstaan van voor de mens schadelijke dierziekten.

Uit onderzoek van Milieudefensie bleek eerder dat het aantal megastallen in Nederland meer dan verdubbeld is in vijf jaar tijd. Op dit moment telt Nederland minstens 575 megastallen. Een megastal is een stal die groter is dan 1,5 hectare.

Bron: Milieudefensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten