dinsdag 1 februari 2011

Open brief aan Ruud van Heugten van het CDA



Beste Ruud,

Brabant heeft te veel kippen en varkens, 60% van onze productie is voor de export, het milieu en de natuur worden zwaar belast. Bij steeds meer inwoners van onze mooie Provincie is er zorg over de invloed van grootschalige Intensieve Veehouderij op onze gezondheid. MRSA, cara, zoönose en Q-koorts zijn ziekteverschijnselen die heftig binnen kunnen dringen in het leven van mensen.

In Oirschot is de buurtschap Heiakkers/Huijgevoort gelegen. Jarenlang hebben boeren en buitenlui tolerant samen geleefd. Met elkaar werd carnaval gevierd, en dat was een groot feest. Door de actieve inventarisatie van lopende zaken en autonome ontwikkelingen wordt dit buurtschap nu geconfronteerd met mogelijk 6 ha aan extra IV-stallen. Deze grensoverschrijdende ontwikkeling deed de vlam in de pan slaan. Het leidt waarschijnlijk tot een hoop onnodige onrust want Provinciale Staten keurt dit nooit goed. Maar het kwaad is wel geschied.

Regelmatig lees ik dat u vindt dat we een betrouwbare overheid moeten zijn. Ik vraag me af of we dat zijn voor omwonenden en voor de generaties na ons. Met alle respect, u bent bezig met een achterhoedegevecht, waarmee u alleen maar weerstand oproept bij duizenden Brabanders. Het is per definitie een verloren strijd, want iedere grensoverschrijding lost misschien het probleem op van een enkele boer maar roept steeds meer weerstand op tegen de gehele sector.

Waar ik graag met u van gedachten over wil wisselen is de wenselijkheid om een andere koers te varen met onze veehouderij:
  • Een koers waarbij welzijn en gezondheid van mens, boer en dier voorop staat.
  • Een koers waarbij we de keten van banken, adviseurs, juristen, voer en voedingsindustrie die elkaar in de greep hebben, doorbreken.
  • Een koers waarbij de leefbaarheid van het platteland en het echte gezinsbedrijf voorop staan.
  • Een koers waarbij we inzetten op de Brabantse innovatieve krachten voor een nieuw perspectief.
Volgens mij noemt men dit bij het CDA goed rentmeesterschap!!!!

Beste Ruud, meer kan niet meer, laten we daarom eens praten over een nieuw perspectief, waar de boer weer boer kan zijn en we recht doen aan welzijn en gezondheid van mens, boer en dier. Laten we onze energie bundelen voor een echt Mooi Brabant, je bent welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten