dinsdag 1 februari 2011

Gezinsbedrijf is grens

Gezins- en familiebedrijven in de veehouderij moeten kunnen groeien. Maar als het megabedrijven worden 'waar zeer kapitaalkrachtige concerns achter zitten die er zetbazen op zetten' is de grens bereikt.


Dat maakt Henk Bleker, staatssecretaris van EL&I, vandaag duidelijk in een interview met de Volkskrant. Hij toont begrip voor de samenleving die vindt dat het een keer ophoudt. 'Dat heb ik ook.'


Bleker erkent dat grote stallen allerlei positieve effecten kunnen op dierenwelzijn en op het milieu. En de investeerder heeft geld genoeg voor een mooie landschappelijke inpassing. Naar de gezondheidseffecten wordt nog onderzoek gedaan.


Maatschappelijk aanvaardbaar?
'Stel nou dat daar uitkomt: dat is allemaal op en top in orde. Dan nog kun je de vraag stellen: is nog weer groter maatschappelijk aanvaardbaar? Past het bij de Nederlandse structuur van de landbouw?'


De staatssecretaris concludeert dat de overheid groei moet kunnen bieden voor gezins- en familiebedrijven. Maar met bedrijven waar grote kapitaalverschaffers achter zitten 'verliezen we iets essentieels', aldus Bleker in de Volkskrant.


Bron: NieuweOogst.nu, 29januari 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten