maandag 28 februari 2011

STOP DE MEGASTALLEN





De afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over ‘het megastallen-debat’ in Brabant. Wij willen jullie graag vertellen hoe de PvdA Brabant zich vanaf maart 2010 heeft opgesteld en waarom.
Het begint in maart 2010. De provincie Brabant loopt voorop in de strijd tegen de megastallen. Al op 19 maart 2010 besloten PS mede onder aanvoering van PvdA, als eerste provincie, om geen nieuwe megastallen meer toe te laten. Genoeg is genoeg. Megastallen passen niet in een dichtbevolkte provincie als Brabant, er zijn teveel gezondheids- en milieurisico’s. De PvdA heeft dat ook duidelijk in haar verkiezingsprogramma staan. We willen naar een andere, duurzame inrichting van het platteland, met andere vormen van landbouw.
Als je als overheid een wet wijzigt, dan is er altijd sprake van overgangsrecht. Stel: een gemeente verbiedt nieuwe dakkapellen. Als u uw dakkapel al bijna heeft afgebouwd, dan mag u die afbouwen en u mag deze ook bouwen als u de vergunning op zak hebt. Zo is dat ook met de bouw van de stallen. Meteen op 19 maart vroegen de Staten aan GS, in bijzonder aan gedeputeerde Van Heugten, om een overzicht van de ‘lopende zaken’ (dat zijn de bedrijven die al volop bezig waren).
Na veel en vaak aandringen hebben de Staten uiteindelijk op 17 december besloten om zelf het criterium vast te leggen. Een lopende zaak, is een zaak waarbij de ondernemer schriftelijke overeenkomsten met de gemeente in huis heeft. Een motie met die strekking is door ALLE partijen in de Staten ondersteund. Dus ook door de SP, GL en PvdD! Alle partijen accepteren hier dus een aantal (7) lopende zaken!
Snel daarna, begin januari, kwamen GS (Van Heugten) alsnog met een overzicht. En wat bleek? De meeste bedrijven die zichzelf als ‘lopende zaak’ hadden aangemeld liggen midden in een natuurgebied of aan de rand van een dorp. En het is niet de ondernemer die daar weg wilde, het is de provincie of gemeente geweest die de ondernemer gevraagd heeft te verplaatsen. Deze verplaatsingen vinden plaats in het kader van de reconstructie, een belangrijk onderdeel daarvan is dat we veehouderijen weg willen hebben uit de natuur en dorpen.
Op 7 januari hebben de Staten de bedrijven bezocht en men was unaniem van mening dat veel van de aangemelde bedrijven inderdaad verplaatst moesten worden uit de dorpen en weg van de natuur. Hoe dit nou op te lossen?
Daar is de discussie vanaf januari tot aan de vergadering op 25 februari jl. vooral over gegaan.
Nogmaals: We hebben allang besloten dat er geen nieuwe megastallen bij moeten komen in Brabant. Uiteindelijk blijken er 31 lopende zaken te zijn aangemeld, bedrijven die vinden dat ze nog wel recht hebben om een uitzondering op dat besluit. Zeven zaken gaan op basis van de motie in december jl. sowieso door (ze hebben een schriftelijke overeenkomst! Hier waren alle partijen voor!) De overige 24 zaken zijn op 25 februari behandeld.
In dat debat wilde het CDA alle 24 zaken de ruimte geven om uit te breiden op een andere plek. De PvdA wilde met VVD en CU naast het begrip schriftelijke overeenkomst toegevoegd hebben het begrip "bestemmingsplan procedure". Een gemeente moest aan kunnen tonen dat de procedure voor een bestemmingsplan buitengebied via de raad in behandeling was genomen.
De PvdA heeft in haar handelen drie uitgangspunten vooropgesteld:
  • het zijn van een betrouwbare overheid,
  • het belang van veehouderijen weg uit natuur en dorpen én
  • het zicht houden op waar de veehouderijen naar toe gaan!
Daarom heeft de PvdA een motie ingediend die door GS is overgenomen. Die motie houdt in dat alle gevallen ‘waarvan nu en in de toekomst sprake is van verplaatsing ter goedkeuring aangeboden dienen te worden aan PS’. Oftewel: De PvdA heeft afgelopen vrijdag ingestemd met de verplaatsing van een aantal veehouderijen uit natuur en dorpsrand en tegelijkertijd elke verplaatsing onder controle van de Staten geplaatst!
Het is nu allereerst de plicht en verantwoordelijkheid van de gemeenten (en dus de raadsleden) om wel of niet in te stemmen met de komst van de 15 bedrijven naar hun Landbouw Ontwikkelings Gebied. Een gemeente stelt haar eigen aanvullende regels. Bijv: De bedrijven die naar het LOG Graspeel zouden gaan worden door de gemeente voorlopig geweerd, tot de gevolgen voor de volksgezondheid duidelijker zijn. Ook zijn er gemeenten die aan het bouwblok een limiet stellen duidelijk onder de toegestane omvang die in de verordening staat. De gemeente Oirschot echter wil zoveel mogelijk zaken wél door laten gaan. Hier ligt dus een belangrijke taak voor de raadsleden!!
De Staten hebben niets meer en niets minder gedaan dan duidelijk aangegeven welk bedrijf wel en welk bedrijf niet verplaatst mag worden. Geen enkel bedrijf toestemming verlenen, betekent het op slot zetten van natuur en dorpen. Maar de Staten hebben niet besloten waar de bedrijven naar toe mogen gaan – dit is aan de gemeenten!! De Staten hebben wel besloten daar controle op uit te willen oefenen, om te zien of het binnen de provinciale richtlijnen gebeurt.
En hoe zit het dan met de landelijke moties van D66 en van de PvdA en PvdD die zijn aangenomen? Gaat de PvdA Brabant hiermee niet in tegen de landelijke PvdA lijn? Nee! Nogmaals, de provincie Brabant heeft al een jaar geleden besloten wat er nu in de Tweede Kamer besloten is. Geen nieuwe megastallen meer in Brabant! De Tweede Kamer loopt hier achter aan en zal moeten komen met een zware maatregel op nationaal nivo en voordat zoiets in werking kan treden zijn wij al lang op orde in Brabant!! Ook het Rijk zal straks te maken krijgen met lopende zaken. De PvdA Brabant en de landelijke PvdA staan op één lijn: we moeten naar minder dieren in Brabant en naar een duurzame toekomst van het platteland. En daar staan we voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten