maandag 7 februari 2011

Gesprek met vrijwillige brandweerman over veiligheid


Ik ben niet gelukkig met het sluiten van de post Lage-Mierden. Alles wordt professioneel opgeschaald maar of het daardoor beter wordt, is de vraag.

Natuurlijk heeft het werken vanuit een veiligheidsregio voordelen. Maar als deze professionalisering trend zich door zet dan krijgen we andere problemen. Stel dat je in Reusel een hoogwerker uit Eindhoven moet laten komen dan heeft men daar al die tijd geen voorziening.

De bureaucratie en en de papieren schijnveiligheid slaat ook hier toe.. Weet je de betrokkenheid en inzet die wij als vrijwilligers hebben gaat ook verloren met een louter professionele brandweer.. wij hebben nog onze eigen kazerne nog gebouwd.

Werken met vrijwilligers is voor de overheid voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Weet je wat het is wat weg is, is weg en komt niet meer terug. Stel dat we nu de post Lage-Mierden sluiten en over twee jaar hebben we de mogelijkheid om te werken met kleine operationele teams, dan is het te laat.

Ik snap trouwen niet dat al die professionele brandweer mannen een fulltime baan hebben. We zouden ook kunnen kijken of het brandweerman zijn gekoppeld kan worden met een parttime baan als veiligheid ambtenaar, werken als voorwerker bij de WSD of in de plantsoenen.

Ik bedoel maar er zijn best alternatieven als je wat meer out of the box durft te denken. Als brandweer mensen zijn we heel veel bezig met het opbouwen van routine, maar in de acute nood situatie is het toch vaak improviseren. Wat mij betreft heeft veiligheid alles te maken met betrokkenheid, bevlogenheid en verantwoordelijkheid.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Raf,

    Prettig om te zien dat je als kandidaat voor de Provinciale Staten zo betrokken bent met het thema veiligheid. Veiligheid is zeker een vande zaken die bijdragen aan de leefbaarheid van het platteland.
    Dat de gemeente Reusel-de Mierden het met het sluiten van brandweerpost De Mierden het zover laat komen, vind ik persoonlijk erg jammer. Iedereen weet dat het moeilijk is om voldoende vrijwilligers te binden, en als die ook nog overdag beschikbaar moeten zijn is de vijver waaruit gevist kan worden beperkt. Deze beperking is in een kleine kern met weinig industrie nog nijpender. Wat ik jamemr vind is, dat je dit als gemeente al jaren kunt zien aankomen. met voldoende budget en creativiteit naar oplossingen zoeken had wellicht een andere uitkomst kunnen geven.
    Aan de gemotiveerdheid in De Mierden zal het niet liggen, als je hun acties en reacties ziet op hun blogspot: Demierdenveilig.blogspot.com
    Ik reken op je dat jij als Statenlid samen met de kleine kernen probeert om zulke narigheden te voorkomen. SAMEN, met de inwoners, kunnen we ook moeilijke uitdagingen aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Raf,

    Heel hartelijk bedankt voor je prachtige stukje en wij zijn er erg blij mee! Fijn te weten dat mensen en raadsleden van onze buurgemeenten ook niet blij zijn met deze voorgenomen beslissing van ons college van B&W en ons steunen. We strijden verder om onze post De Mierden open te kunnen houden. Alle inwoners van Hulsel en De Mierden! De saamhorigheid die hier nu heerst is overweldigend. Daarbij 17 goed opgeleide vrijwilligers op straat zetten in deze tijd is ook van den zotte natuurlijk. Een link naar jouw blog plaats ik zo meteen op demierdenveilig.blogspot.com!

    BeantwoordenVerwijderen