zaterdag 8 januari 2011

Op bezoek in den Inloop

Voor de enkeling die nog onwetend is in d'n Inloop is de Kringloopwinkel en nog veel meer van de KBO Oirschot. Er wordt vergaderd, er vinden cursussen plaats, er is een hobbywerkplaats en een kringloopcentrum, maar men kan er ook zomaar binnenstappen voor een kop koffie en een praatje. Er wordt gebiljart en gekaart, en als het goed weer is wordt er volop jeu de boules gespeeld. Bij aankomst staat de koffie klaar en voor ik het de gaten heb sta ik te biljaren en heb ik in tussen ook al een schilderijtje op mogen hangen. Nadat Antoon Venninx nog de nodige telefoontjes pleegt en druk overlegt met Marietje van der Heijden mag ik meelopen naar de Multifunctionele ruimte waar zelfs de Oirschotse rijscholen theorie lessen geven. In gesprek met deze 2 super vrijwilligers, regelaar, managers, luisterende oren maar vooral sociaal betrokken mensen.

Het pronkstuk van d'n Inloop is toch wel ene hypermodern ingerichte computer lokaal waar zowat de hele dag les gegeven wordt in verschillende computervaardigheden, basis cursussen, tekstverwerking, mailen, internet, websites, fotografie. Dit kunnen we als KBO alleen maar bieden door de opbrengst van de winkel. Vanuit heel de Kempen worden ons spullen aangeboden. Net in deze tijd van crisis hebben we in nog belangrijke sociale functie dan voorheen. Het hoeft hier niet veel te kosten maar niets is voor niets en rommel verkopen we niet.

Er komen hier dagelijks minimaal vijftig mensen over de vloer. Je kunt merken Antoon en Marietje houden van mensen en weten hoe ze een sociaal bedrijf moeten runnen. We hopen dat we straks bij de oude landbouwschool ook de ruimte van de gemeente krijgen om ons ding te doen. Volgende week praten we hier met de nieuwe wethouder over. Regeren is vooruit zien. Het belangrijkste is goed samenwerken, ruimte bieden om dingen tegen elkaar te zeggen, het positieve in elkaar waarderen en er echt voor gaan. Als het onderling niet botert krijg je niets voor elkaar.

Bij de vraag was ze als plaatselijke KBO meekrijgen van de spanningen tussen de Unie-KBO en KBO den Bosch. Antoon is heel duidelijk waneer je afhankelijk van elkaar bent moet je recht doen aan elkaar. Nu lopen de spanningen zo hoop op dat men uit elkaar wil, maar als er over een half jaar schoon schip gemaakt is met bestuurlijke dikdoenerij dan komt alles weer op zijn pootjes terecht. En anders moet je vanuit de Provincie maar eens aandringen op een goed bemiddelend gesprek tussen de kemphanen. Want met ruzie maken gaat de energie zitten in de verkeerde dingen.

Ondertussen is het al 12.30 uur en om 13.00 uur moet de winkel al weer open. Mij is eens te meer duidelijk geworden dat ouderen het cement van de gemeenschap vormen. Antoon en Marietje nogmaals bedankt voor deze mooie ontmoeting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten