zaterdag 15 januari 2011

Links heeft geen verhaal

Een tijdje geleden heb ik gesproken over Modern Socialisme en mijn verbazing uitgesproken over de versnippering op links, anders dan bijvoorbeeld in Belgiƫ. Trouwens in Nederland is het begrip socialisme een beladen begrip terwijl het woord sociaal precies uitdrukt waar het om moet gaan in antwoord op een liberale verziekte vrije marktmaatschappij.

Met verbazing kijk ik iedere dag weer hoe rechts wegkomt met wat je op zijn zachtst gezegd een liberale oplichters crisis kunt noemen. We leven in een doorgeschoten marktsamenleving die individualisme en gokgedrag als voorwaarden voor levensgeluk stimuleert. In dit tijdsgewricht gedomineerd door nieuwe sociale media, is er meer dan ooit sprake van een maatschappelijke tweedeling. Er is een groep die toegang heeft tot informatie en maatschappelijke invloed kan uitoefenen en een groep die hier slachtoffer van is of dreigt te worden. Op basis van deze constatering kan het linkse verhaal simpel in twee punten worden gevat:
  1. Wij moeten ons verzetten tegen de asociale onnadenkende burger van hoog tot laag. Wij moeten niet toleren dat het immorele bancaire machtspel norm wordt in de samenleving.
  2. Voorbeeldgedracht gericht op samenleven moet van hoog tot laag worden uitgedragen. Menswaardig samenleven vraagt om Bevlogenheid, Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid.
Gelukkig gebeuren er nog veel leuke, mooie en goede dingen in onze directe omgeving. Veel mensen hebben het hart nog op de juiste plaats en zijn betrokken, van zonnebloem tot kringloop, van cradle to cradle tot een bloeiend verenigingsleven. Het socialisme is een beweging van onderop tegen de stroom in en geen beweging van gefrustreerde adviseurs die hun boterham verdienen met overal kritiek op geven.Als er gekozen moet worden tussen het pluche en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, tussen mediageniek en recht door zee, tussen individuele verrijking en aandacht voor het samenleven, dan kiest de echte socialist of sociaal democraat voor een samenleving waar fatsoen en het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid voorop staat.

Iedere linkse beweging heeft voorlopers, meelopers en mensen waar je het eigenlijk voor doet, degenen die achterop dreigen te raken. Maar als voorlopers vluchten in onbereikbare idealen en de meelopers te veel vasthouden aan verworven posities, dan raakt het toenemend aantal mensen dat onze zorg nodig heeft en buiten de boot valt verbitterd. Deze mensen worden gemakkelijk de speelbal van handige rechtse gokbazen en zondebok aanwijzende blaaskaken.

Kortom:
De brede linkse beweging van onderop is eenvoudig en tweeledig, wij accepteren van hoog tot laag geen hufterigheid en marktgerichte oplichterij en wij vertonen bevlogen, betrokken en verantwoordelijk voorbeeldgedrag omdat we een wereld willen waar we in solidariteit met elkaar duurzaam kunnen samenleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten