woensdag 12 januari 2011

Een uitgesproken reactie over intensieve veehouderij

Een uitgesproken reactie van Frits Speetjens (oud-burgemeester Oirschot) ontvangen over de intensieve veehouderij.

Het roer moet om!

Grootschalige varkenshouderij is al lang niet meer grondgebonden. We kunnen ons afvragen? Waar hoort Industriële varkenshouderij Thuis?  In Landbouw Ontwikkeling Gebieden? Maar eigenlijk is dit nog steeds in het groene landschap, waar de vroegere grondgebonden veehouderij gebeurde?  Op en naast maïsvelden en weilanden, dicht bij de dorpen? 

Volgens mij is er een doorbreking nodig van enkele PARADIGMA's.Industriële activiteiten horen in een rationele ruimtelijke ordening, en in een doordacht milieubeleid op een passend Industrieterrein thuis.
 
Grootschalige varkenshouderij moeten we zien als industriële activiteit en als zodanig op een slimme, milieu en landschap vriendelijke wijze uitgevoerd worden op passende industriële locaties. Logisch toch?! Slachterijen en vleesverwerkende bedrijven zitten toch ook niet in het groene buitengebied? Maar op mooie bedrijventerreinen!

De intensieve veehouderij zal een duidelijke keuze moeten maken. Of kiezen voor een kwalitatieve veehouderij die past bij het dorpse karakter van het platteland. Of Kiezen voor industriële veehouderij maar dat dan ook op hiervoor bedoelde locaties.
In mijn ogen is het volstrekt irrationeel en in strijd met het algemeen belang als we deze doorgegroeide concern boeren blijven faciliteren "in het groenlandschap".   Te veel politici kijken deze erg invloedrijke sector naar de ogen; en bewijzen er lippendiensten aan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten