zaterdag 15 januari 2011

Bezoek Sonja Borsboom


Tien minuten over tijd maar daar was ze dan. Na wat plicht plegingen raakten we al snel in een gedreven gesprek. Met het burger initiatief zat mijn taak erop. Toch doen mensen steeds weer een appel op me. Jullie moeten hier in Hulsel, Heiakkers, Bladel, Asten….etc. Vanuit het burger initiatief …. Overal zijn mensen bereid tot actie tegen megastallen, iedereen heeft zijn motieven.

Politiek is het belangrijk dat het CDA en de VVD niet de grootste worden, want dan blijft alles op dezelfde manier doorgaan, af en toe wat remmen maar niet met de intentie het roer echt om te gooien want ondernemers moeten toch de ruimte krijgen. Ook bij de inventarisatie Lopende Zaken heeft CDA gedeputeerde van Heugten bij gemeenten de deur plat gelopen om toch maar alle lopende zaken in beeld te krijgen, om concernboeren de ruimte te geven. In tussen is de VVD ook al bereid een ruimere interpretatie te geven aan het fenomeen schriftelijke toezegging voor 19 maart. Mieke Geraerds is een juriste en zal wel bestookt zijn door een aantal agrarische adviseurs. Hopelijk houden PvdA en D66 wel hun rug recht. Ik beloof hierbij plechtig dat ik als Statenlid mijn rug wel recht zal houden!

Toch zie je bij iedere grensoverschrijding door de agrarische lobby een grotere vastberadenheid bij de omwonenden. Mensen pikken het niet langer en niet alleen boeren hebben rechten. Eigenlijk zijn de kleinere boeren het niet eens met deze tendens van groter, grooots, mega. Voor iedere mega bedrijf verdwijnen 2 á 3 gezinsbedrijven. Maar ja voor hun pensioen voorziening zijn ze wel afhankelijk van ZLTO en de grote sector genoten. En daar zit een groot knelpunt. Grootschalig kan niet in Brabant en kleinschalig krijgt onvoldoende kansen.

We zijn het er samen over eens dat we de diverse motieven om zich te verzetten tegen grootschalige IV gebundeld zouden moeten worden. Je zou een grote gezamenlijke financiële claim kunnen neerleggen bij de provincie en daar collectief over procederen. Maar eigenlijk vinden we dat we meer in moeten zetten op het samen nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Eigenlijk zou al het maatschappelijk verzet van Brabant tegen Intensieve Veehouderij samen moeten komen en zich vormen als een kruin van blaadjes aan een sterke sociaal duurzame boom. Iets in de sfeer van leden van een coöperatie van veetelers van de gezonde, diervriendelijke en biologische Brabantse carbonade voor mens en dier.

Als het over de provinciale verkiezingen gaat, dan merken we op dat plattelandskandidaten het moeilijk hebben om op een verkiesbare plaats te komen. Toch worden de verkiezingen in Brabant gewonnen op het platteland. Met Het CDA en VVD aan de macht blijven we doormodderen en is het misschien maar beter om de Intensieve veehouderij zoals oud burgemeester Speetjens aan te merken als Industriële activiteit op passende industrie gebieden.

Voor ons is dit een brug te ver wij willen samenwerken aan welzijn en gezondheid voor een mens- en diervriendelijk, sociaal en toekomstbestendig platteland.

Sonja bedankt en tot gauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten