woensdag 4 mei 2011

Oproep aan alle gemeente raden in de Kempen

De kempen gemeenten hebben een eigen gemeentelijke brandweer. Onder leiding van een commandant die samen met enkele beroeps brandweerlieden en vooral veel vrijwilligers zorgen voor de bestrijding van branden, hulp bij ongevallen en calamiteiten en First responders. De verschillende korpsen helpen elkaar als er opgeschaald moet worden. Uit reacties van burgers en bedrijven die betrokken waren bij een calamiteit, ongeval of brand is er veel waardering voor onze vrijwillige brandweer korpsen. Er dreigt nu verandering te komen in de organisatie van de brandweer. Al onze gemeenten hebben nog niet zo lang geleden bewust gekozen voor het bij de gemeente houden van de vrijwillige brandweer en hebben hier ook nog flink in geinvesteerd.
Vanuit den Haag is men voornemens art. 26 te schrappen uit de veiligheidsregio verordening. Een ondeugdelijke maatregel en een heel tegenstrijdige beweging met het algemene voornemen (WMO) om verantwoordelijkheden zo laag mogelijk neer te leggen in de samenleving.
Als kempen gemeenten maken we deel uit van de veiligheidsregio Eindhoven, een samenwerkingsverband van 21 gemeenten met Eindhoven als grootste gemeenten. Alle brandweer korpsen werken onder de veiligheidsregio samen aan de verbetering van de veiligheid. De korpsen Eindhoven en Helmond hebben zich opgeheven en zijn overgegaan naar de regio. Begrijpelijk want hoe groter de gemeente hoe minder cohesie en hoe minder mensen bereid zijn om zich in te zetten voor hun dorp of stad. De huidige samenwerking met een eigenstandige gemeentelijke verantwoordelijkheid verloopt goed. Echter onder druk van de landelijke politiek heeft de minister besloten, met het schrappen van art.26, dat alle gemeentelijke korpsen naar de veiligheidsregio over moeten. Niet alleen alle beroeps maar ook alle vrijwilligers, materieel en gebouwen. De kans dat de aansturing een ver van bed show wordt is groot. Wat dit betekend voor de motivatie van onze vrijwilligers valt te raden. ook het werven van nieuwe vrijwilligers naast het uitoefenen van een aantal ondersteunende activiteiten bij plaatselijke evenementen baart me zorgen. Natuurlijk zal de carriaire brandweerleiding aangeven dat er niets zal veranderen. Zo gaat dat gewoonlijk bij opschalingen en fusies. Mijn inziens is het huidige systeem inclusief de onmisbare inzet van de vrijwilligers nog niet zo slecht. De veiligheid is beter gediend met nabije zorg en betrokkenheid dan door alles op een hoop te gooien.
Als we als gemeenten niet in verzet komen tegen de zoveelste miskleun van onverstandige opschaling dan worden de kaarten door den Haag geschud, kost het ons extra geld en gaat er veel betrokken kwaliteit verloren.
                                                               Met vriendelijk en indringende groet
                                                                              Raf Daenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten