dinsdag 24 mei 2011

Liberalisering kost geld

Liberalisering farmacie kan 200 miljoen kosten


Het invoeren van vrije prijsvorming zonder voorwaarden kan leiden tot een kostenstijging van 170 tot 200 miljoen euro. Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in reactie op onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG).
Minister Schippers van VWS wil volgend jaar zonder voorwaarden vrije prijzen invoeren voor geneesmiddelen en farmaceutische zorg. Het onderzoek van BCG toont volgens ZN echter aan dat het vrijgeven van prijzen niet automatisch leidt tot meer concurrentie, betere betaalbaarheid en hogere kwaliteit.  Het onvoorwaardelijk invoeren van vrije prijzen kan zelfs leiden tot een kostenstijging van 170 tot 200 miljoen euro.
Voldoende aanbod
ZN wil daarom dat de liberalisering geleidelijk en onder voorwaarden wordt ingevoerd. Eén van die  voorwaarden is dat er voldoende aanbod is van apothekers. Alleen bij voldoende aanbod is concurrentie mogelijk en worden apothekers geprikkeld om zich te onderscheiden op prijs en kwaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat niet overal in Nederland voldoende apothekers  gevestigd zijn om deze concurrentie te laten werken. Volgens een berekening van BCG voldoet slechts  40 procent van de Nederlandse apothekersmarkt aan deze voorwaarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten