vrijdag 1 april 2011

Veehouders dwingen Bernheze tot medewerking


DEN BOSCH (ANP) – De gemeente Bernheze moet nog donderdagavond bij de provincie Noord-Brabant ontheffing aanvragen voor de uitbreiding van acht veebedrijven boven anderhalve hectare, de grens die de provincie vorig jaar vaststelde. De kortgedingrechter in Den Bosch heeft dat donderdag aan het begin van de avond bepaald in een zaak die was aangespannen door de veehouders.

Weigering door het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad om de ontheffing aan te vragen is onrechtmatig, omdat het gemeentebestuur in de oude samenstelling altijd heeft meegewerkt aan de uitbreidingsplannen, oordeelde de rechter in een voorlopig oordeel.
Als de gemeente de ontheffingsaanvragen niet bij de provincie indient, kan een dwangsom van in totaal 800.000 euro worden opgeëist.
Ontheffingen voor uitbreiding boven de maximumgrenzen voor megastallen kunnen tot 1 april worden ingediend bij de provincie. De gemeenteraad van Bernheze ging woensdagavond in minimale meerderheid akkoord met het collegevoorstel om niet mee te werken aan de uitbreidingsplannen van de veebedrijven in Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch.
Een gemeentewoordvoerder laat in een reactie weten dat de ontheffingen donderdagavond ‘onder protest’ worden aangevraagd.
De provincie beslist uiteindelijk of de acht aanvragen voldoen aan de criteria die Provinciale Staten vorige maand hebben vastgesteld. De veehouders moeten beschikken over een schriftelijke aanvraag en een concrete toezegging en medewerking van de gemeente aan de uitbreiding
 
De hier Boven beschreven situatie is vergelijkbaar met het besluit dat de raad in Oirschot afgelopen dinsdag wel genomen heeft en waar wij als PvdA tegen gestemd hebben. Echter waar het in de Oirschotse situatie afwijkt, is dat in Oirschot alle duurzaamheids toetsen negatief uitvielen op basis van slechte en onvoldoende onderbouwing en dat de landschappelijke inpassing onder de maat was, maar leg dat maar eens uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten