dinsdag 12 april 2011

Over Linkse feestjes en Rechtse ellende


WMO
In de WMO gaat het o.a. over het overhevelen van taken vanuit de AWBZ naar gemeenten, zonder volledig bijbehorend budget. Het kabinet is voornemens om voor de decentralisatie richting gemeenten het budget met 5% te korten. Daarnaast komen er nieuwe functies en taken richting de gemeenten met geheel nieuwe doelgroepen die tot nu toe geen gezicht hadden voor de gemeenten. Denk aan de bewoners van verpleeghuizen en dagbesteding incl. begeleiding. Het scheiden van wonen en zorg zal zonder compensatiemaatregelen doorgevoerd worden. De WMO kantelt van voorzieningen- naar compensatiemodel. De financiële gevolgen hiervan zijn volstrekt ondoorzichtig. Het huidige verdeelmodel leidt tot voordeel- en nadeelgemeenten. De gevolgen voor de nadeelgemeenten samen met andere vormen van kortingen kan leiden tot verstrekkende gevolgen. 
Sociale Zaken
De kortingen op sociale zaken zijn eveneens enorm. Denk hierbij alleen al aan herkeuring van Wajongers, de financiële consequenties voor de sw-bedrijven en bedreiging van de werkgelegenheid daarin, invoering van het huishoudinkomen bij de bijstand (afhankelijkheidsrelatie tussen ouder-kind), beperktere instroom in de sw-bedrijven en de al bekende kortingen op re-integratiebudgetten en de volgende korting op het I-deel in de WWB.
Ook hier zijn de cumulatieve effecten volstrekt ondoorzichtig. Wat wel duidelijk is dat er een hernieuwde instroom in de bijstand zal plaatsvinden, in tegenstelling tot de afgelopen jaren van hard werken aan uitstroom vanuit de bijstand naar werk.
 Voor vragen en opmerkingen:
 Hans Spekman: tel. 06-18305708
 Mariëtte Hamer: tel. 070-3182710
 Jacqueline Kalk: tel. 06-51691177

Geen opmerkingen:

Een reactie posten