woensdag 3 oktober 2012

Versoepelen ontslagrecht

Fijn dat we tot na ons 65 mogen en kunnen werken. Maar U kent ze waarschijnlijk ook, de uitgewerkte of uitgebluste ouderen. Buurman Sjef (58) die jaren bouwvakker was, maar de laatste 2 jaar niet meer aan de bak komt en thuis zit omdat er geen werk is en de baas liever met jongere ZZP-ers werkt. Margriet (61) die verderop woont, en die jarenlang met passie haar werk als EVP’er in de zorg heeft gedaan maar bij de laatste reorganisatie terug is gezet naar de werkvloer, en zich daar doodongelukkig bij voelt.

Gemeentebediende Gerard (55) die wekelijks bij P&O moet komen om hem ervan te overtuigen om toch maar gebruik te maken van een uitgeklede regeling, want dat is toch beter dan jaren op de schopstoel zitten. Want tegen de jonge inhuurkrachten kan hij toch niet op.

Ik vraag me regelmatig af of er nog mensen zijn die na hun 60ste aan de bak komen. Fijn dat we met zijn allen langer blijven leven en natuurlijk moeten we om de kosten van de pensioenvoorzieningen te drukken ook enkele jaren langer blijven werken. Maar dan moeten we langer mogen en kunnen werken, en merken dat de ervaring en wijsheid van ouderen wordt gewaardeerd. Ga dan niet overal rondbazuinen dat ouderen eigenlijk te inflexibel en te duur zijn, en tegelijkertijd het ontslagrecht versoepelen. Werkgevers halen dan alle middelen uit de kast om van hun 55+ werknemers af te komen. Ouderen willen best door blijven werken als ze merken dat hun bijdrage wordt gewaardeerd.

Raf Daenen, PvdA Oirschot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten