woensdag 10 oktober 2012

Raadslid een Enerverend bestaan


Begroting, een coalitie die haar verantwoordelijkheid niet neemt
We hebben de begroting voor 2013 net binnen. Als PvdA maken we ons zorgen. Reeds 3 jaar op rij maken we als gemeente geen fundamentele keuzes. Deze coalitie van VVD/CDA/D66/DGM gedraagt zich niet verantwoordelijk voor onze gemeente financiën. Men speelt verstoppertje achter de rug van de burgemeester als Coördinerendportefeuille houder. Kortweg komt het er op neer dat na een in financieel opzicht niets opleverende Toekomstvisie, moeten we nu weer wachten op een Nieuw Konijn uit de Hoge hoed Kerntaken discussie. Onder tussen wordt er bezuinigd op de vaste formatie, en worden reguliere taken (13 milj.)zoals Bestemmingsplan Buitengebied uitbesteed aan dure externen op project basis. Natuurlijk gaan we als Oirschot niet meteen failliet, we hebben de miljoenen van het Woningbedrijf nog maar op deze wijze vloeien deze heel snel weg.
Laurentius en het Grote Graaien
En dan  te weten dat de SP io het woningbedrijf wilde weggeven aan Laurentius,   als gemeente zijn we waarschijnlijk de dans ontsprongen. Toch krijgen we het schaamrood op de wangen. De Grootste Graaiers zijn niet het domste. En dat allemaal door het liberale geloof dat marktwerking de prijzen zou drukken. Dit Graaiprobleem lossen we in Oirschot niet op. Maar deze rechtse feestjes, leiden tot Hebzucht, gaan wel ten koste van gewone huurders en frustreren de sociale woningbouw in Oirschot.
Geen herindeling wel samenwerken
Het is niet alleen maar kommer en kwel . Als Fractievoorzitters hadden we een boeiend gesprek met de provinciale Commissie die een analyse van de bestuurskracht van de Brabantse gemeenten maakt. Zie Weblog, onderschat de Kracht van Kleine gemeenten niet http://rafdaenen.blogspot.nl/2012/06/opinie-onderschat-kracht-kleine.html .

We moeten eerlijk zijn de Samenwerking in de Kempen loopt niet lekker. Steeds weer zijn er Bestuurders uit de verschillende gemeenten die net wat anders willen dan anderen. We onderscheiden ons als Kempengemeenten onvoldoende om aanvullend aan elkaar te zijn.

We willen als PvdA Oirschot geen Herindeling. Als PvdA zijn we voorstander van regionale samenwerking. Dicht bij huis wat kan en regionaal samenwerken wat moet. Het Huidige SRE zonder al te veel bureaucratie is misschien wel de beste samenwerkingsvorm gegeven de gedecentraliseerde taken die op ons afkomen ( Jeugdzorg, Wet Werken naar Vermogen, WMO, Handhaving en vergunningen).
Motie Mauser moet van tafel
Voor de raadsvergadering van  23 oktober willen we bij het behandelen van de nieuwe erfgoed verordening, de zoveelste poging ondernemen om de motie Mauser van tafel te krijgen. Het behoud van onze cultuurhistorie is de moeite waard en de belangen van de huiseigenaar zijn in deze nu beter dan ooit beschermd.
Dorpsraad Oostelbeers doet Appel op CDA/PVDA over verkeersveligheid provinciale weg
Tot slot, als CDA en PvdA waren we in gesprek met een actieve dorpsraad van Oostelbeers. Al jaren praten we over verkeersveiligheid voor onze schoolgaande jeugd en de verkeersproblematiek op de Kempenweg. We willen samen de koe nog maar eens bij de horens pakken en zowel in Oirschot met wethouder Verhoeven en in de Provincie met Gedeputeerde van Heugden het gesprek aan gaan. Met mooie woorden en het zoveelste onderzoek schieten we niets op.

Dit voor nu en volgende week bij de uitnodiging voor de fractievergadering van 25 oktober gaan we nog wat dieper in op de Begroting van 2013. U kunt ons altijd benaderen op tel 06-46298931

Namens PvdA Oirschot de Beerzen, Raf Daenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten