zaterdag 27 oktober 2012

Als we deze begroting goedkeuren weten we niet wat we goed keuren

Begroting 2013
Ik citeer: “grondexploitatie, kerntakendiscussie, ontwikkelagenda, actualisering beheersplannen, parkeerbeleid, onderhoud wegen krijgen eind van het jaar,na het vaststellen van deze begroting, hun beslag, zodat in januari besluitvorming kan plaatsvinden”. Kortom het College loopt achter de feiten aan.
Het tussentijds plunderen van de reserves fysieke en sociale leefomgeving (Woningbedrijf), daar hebben we als PvdA geen zin in.
Deze begroting 2013 wordt met kunst- en vliegwerk sluitend gemaakt:
·         Correctie prijsstijging                                                             €   60.000
·         Beheer openbare ruimte                                                       € 120.000
·         Activiteitenplan investeringen en exploitatie                    € 120.000
·         Kanteling WMO                                                                        60.000
·         Boekhoudkundige verhoging legesopbrengsten                50.000
·         Besparing studiekosten                                                          50.000

En voor een niet sluitende meer jarenbegroting wordt na het excuus van 2 x Toekomstvisie, nu als excuus het begrip kerntakendiscussie gebruikt. De echte keuzes worden  doorgeschoven naar de volgende regeerperiode.
Deze coalitie neemt geen financiële en organisatie verantwoordelijkheid. DGM en VVD roepen om het hardst bezuinigen, bezuinigen, maar geven al 3 jaar niet thuis als het gaat om het formuleren van keuzes en het zoeken naar structurele oplossingen.
De coördinerend portefeuillehouder Financiën gunt zijn collegae wethouders regelmatig hun speeltje, er is toch nog ruimte van 13 miljoen (reserves fysieke en sociale leefbaarheid) voor de ontwikkelagenda.
Als PvdA vinden we dat reguliere taken zoals bestemmingsplannen, beheersplannen en onderhoud wegen niet tot de ontwikkelagenda gerekend mogen worden.
Naast het financiële gestuntel horen we nu al weer voor de 4e keer ( analyse van de grondexploitatie), dat er binnen de organisatie een gebrek aan kennis en kunde is, er verkokerd gewerkt wordt en er geen overzicht is. Volgens de PvdA had deze coalitie voor het op orde krijgen van de organisatie en het activeren van de burgers een extra D’66 wethouder aangetrokken, die nog steeds op de begroting drukt, maar waar niets van terechtgekomen is.
Als het om de organisatie is merken we als PvdA nog steeds geen structurele keuzes met visie. Het College saneert de oude medewerkers weg (kost geld) en er worden op projectbasis vanuit fysieke en sociale leefbaarheidsreserves dure externen ingehuurd.
Geen kritiek zonder oplossingen
Wij  streven als PvdA naar een slanke burgergerichte organisatie. Oirschot als zelfstandige gemeente, een duurzaam monument in het groen. Een gemeente die vanuit de eigen kracht in een innovatieve regio samenwerkt in SRE verband.
Voor ons als PvdA betekent dit:

·         Deskundige, creatieve en gedreven medewerkers

·         Een niet verkokerde organisatie die stuurt op samenwerken

·         Op niveau, efficiënt en deskundige uitwisseling en samenwerking in SRE verband
Ons doel is een efficiënte organisatiestructuur en -cultuur.
Dit vraagt eerst en vooral een standvastige coalitie die weet wat ze wil. Een Politiek verantwoordelijk bestuur dat een krachtig management op pad stuurt.
Kerntakendiscussie, herijking grondbeleid en de ontwikkel agenda kunnen pas zin en betekenis krijgen als financiën en organisatie vanuit visie op orde is, of in orde gemaakt wordt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten