vrijdag 28 februari 2014

Oirschotse Raad minder sociaal dan gedacht

Het initiatief voorstel: Kwijtschelding gemeente belasting
Geen enkele Oirschotse fractie vond het noodzakelijk om dit initiatief voorstel te steunen. Een doekje voor het bloeden was wel dat men bereid was het onderwerp armoedebeleid in het begin van de volgende raadsperiode te agenderen en breed bespreekbaar te maken
Stem sociaal stem PvdA

Overwegende dat
We als PvdA de laatste 2 begrotingsbehandelingen aandacht gevraagd hebben voor het schrappen van de mogelijkheid tot kwijtschelding gemeente belastingen. We tot 2x toe we te horen kregen dat er middels bijzondere bijstand compensatie mogelijkheden waren.
We afgelopen maand vragen gesteld hebben over de stand van zaken m.b.t. het verlenen van bijzondere bijstand in functie van de kwijtschelding gemeentelijke belasting. We onderstaande antwoorden hebben gekregen:
Vragen:
1. Hoeveel aanvragen en toekenningen kwijtschelding gem. belastingen waren er in 2011 en 2012 ? Hoeveel geld ging er in totaal in om?
2. Hoeveel aanvragen en toekenningen bijzondere bijstand ivm gemeentelijke belastingen waren er in 2013 (tot 1-11-2013). Hoeveel geld er daar totaal in om?  
Antwoord:
Vraag 1:
Zie onderstaande tabel. Aanvragen 2011 betreffen het belastingjaar 2010 en aanvragen 2012 het belastingjaar 2011. Aanvragen worden achteraf ingediend.
Overzicht kwijtscheldingen 2011 en 2012




Jaar
Aanvragen
Toegekend
Bedrag




2011
52
36
€ 7.492,34
2012
38
35
€ 10.379,41
Vraag 2:
Via de bijzondere bijstand is het niet mogelijk om sec kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen aan te vragen. Dit is met ingang van het jaar 2012 afgeschaft. Inwoners kunnen echter altijd een beroep doen op de bijzondere bijstand als hun inkomen van een dermate niveau is dat ondersteuning gewenst is.
Constaterende dat:
Er tot onze verbazing helemaal geen mogelijkheid tot kwijtschelding gemeentelijke belastingen via de  bijzondere bijstand is, er in elk geval geen gebruik van gemaakt is.
In deze tijd de effecten van de economische crisis sterk gevoeld worden (toename werkloosheid als gevolg van faillissementen) en met name voor gezinnen aan de onderkant van de inkomstenladder
Er door de economische crisis er steeds meer mensen op of onder de armoedegrens leven;
Dat kwijtscheldingsbeleid bijdraagt aan een vangnet voor minima;
De uitgaven voor kwijtschelding belasting op jaarbasis beperkt zijn.
Dat het Ministerie van SZW extra middelen in 2013 en volgende jaren beschikbaar stelt om gezinnen die op het minimumniveau leven te ondersteunen.
Dragen het college op om
Vanaf heden 25/2/2014 het oorspronkelijke tot 2012 gehanteerde kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen opnieuw in te voeren.
Namens PvdA Oirschot de Beerzen

Raf Daenen

2 opmerkingen:

  1. Als ik voor een bepaalde fractie in de raad had gezeten zou het best eens kunnen dat ik het voorstel gesteund zou hebben. Al is de constatering niet helemaal juist denk ik want het aantal werklozen gaat niet alleen maar omhoog vanwege bedrijven die over de kop gaan. Maar goed de boodschap is helder en voor zover ik de informatie heb zou het aannemelijk zijn dat ik het gesteund had.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thks, toch nog mensen die solidariteit belangrijk vinden, wij gaan voor een sociale en solidaire samenleving

    BeantwoordenVerwijderen