donderdag 6 februari 2014

Financiële verantwoordelijkheid


Waar de financiële middelen vandaan kwamen en waar ze aan uitgegeven werden.
Soms moet er na vier jaar van constructieve oppositie toch nog maar eens duidelijk gemaakt worden waar De coalitie haar verantwoordelijkheid verzuimde te nemen. Maar eerst is het belangrijk de portefeuillehouder financiën een compliment te geven voor het feit dat hij het 4 jaar volgehouden heeft met coalitiepartijen die het financieel allemaal beter wisten, maar hier tegelijkertijd gèèn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor wilde dragen.
Steeds weer werd er in koor van CDA, VVD en GM geroepen dat de eigen gemeentelijke organisatie afgeslankt moest worden. Een begrotingstekort van 1 miljoen moest de portefeuillehouder maar zien te korten op de organisatie. Dat deed hij braaf, maar tegelijkertijd werden er regelmatig incidentele middelen uit de reserves Woonbedrijf gehaald om de oplopende kosten te financieren voor o.a. het maken vanhet nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied (1,5 milj), alsook voor het achterstallig onderhoud van onze wegen (2milj.). Er was niet meer voldoende menskracht en kwaliteit binnen de gemeentelijke organisatie om de gemeentelijke basis-taken uit te voeren. Als het nauwde in de organisatie moest dezelfde portefeuillehouder  hemel een aarde bewegen  om hiervoor middelen vrij te maken. Zo bleek de bezuiniging geen bezuiniging, maar wat aan de ene kant in de pocket werd gehouden, werd er –net zo vrolijk- aan de andere kant door de politiek inhoudelijk verantwoordelijk wethouders weer uitgehaald.  Uiteindelijk is er wel orde op zaken gesteld en de organisatie in control gebracht, echter nog steeds worden niet alle structurele uitgaven afgedekt door structurele inkomsten.
Als PvdA vinden we dat van de opbrengst van het voormalig Woonbedrijf tijdelijk de prijs van bouwgrond wordt verlaagdzodat er meer betaalbare huur  en koopwoningen gebouwd kunnen worden voor jongeren in het bijzonder. Voor de toekomst vinden we als PvdA (en hopelijk nu ook de anderepartijen) dat structurele uitgaven gedekt moeten worden door structurele inkomsten.  En dat een coalitie die zichzelf respecteert hierin haar verantwoordelijkheid neemt zodat dat wat er nog rest van de reserves Woonbedrijf besteed kan worden waar ze voor bedoeld zijn, nl. betaalbare  woningbouw voor degenen die het nodig hebben.
Namens PvdA Oirschot de BeerzenRaf Daenen 0646298931

Geen opmerkingen:

Een reactie posten