woensdag 8 januari 2014

Hoezo problemen met werven raadsleden

Het zou tegenwoordig lastig zijn om gemeenteraadsleden te werven. Maar in de gemeente Oirschot zie ik bij verschillende partijen nieuwe en jonge gezichten. De SP doet zelfs als 7de partij mee met een geheel nieuwe lijst. Dorps Visie zette een lespakket in waarmee 10 burgers zich konden oriënteren op de lokale politiek. Het CDA en GM hebben jonge en nieuwe kandidaten. En wij als PvdA hebben 5 jonge en 5 nieuwe bekwame kandidaat raadsleden geworven.
Dat een aantal burgers zich afkeert van de politiek komt door een gebrek aan fatsoen, door politici die niet integer zijn en door negatieve omgangsvormen. Deze factoren komen regelmatig in de publiciteit. Denk aan het signaal dat de Kamervoorzitter afgeeft als ze zegt dat ze moest wennen aan de harde omgangsvormen in de Tweede Kamer.

In Oirschot hebben we na de zeer turbulente periode die van 2006 tot 2010 duurde, vier jaar lang met vereende krachten een ander politiek klimaat gecreëerd. Vanuit de oppositie en de coalitie hebben we schoon schip gemaakt met belangenverstrengeling en geïnvesteerd in fatsoenlijke omgangsvormen bij onze raadsleden. Uitgangspunt is dat we niet op de man spelen, maar dat we het zakelijk houden en dat we een open debat voeren ten behoeve van het algemeen belang. Volgens mij is goed voorbeeldgedrag de juiste formule om als politiek te laten zien dat er belangrijke beslissingen voor de samenleving op gemeenteniveau genomen worden.

Raf Daenen Westelbeers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten