maandag 2 september 2013

Overdracht van onroerendgoed c.q. privatisering


Wat ging er toch  mis met de privatisering van de buitensportaccommodaties?
Ondanks alle onderzoeken, flinke investeringen vanuit de pot van het woningbedrijf en het advies van 2 onafhankelijke bezoldigde adviseurs, lukte het niet om de privatisering van de sportaccommodaties tot een oplossing te brengen.
Als gemeente wil je het beste voor de verenigingen, daar hoort ook bij dat je de verenigingen helpt om op eigen benen te staan en verantwoordelijkheid te nemen.. Als het goed gaat dan zijn verenigingen na verloop van tijd  in staat om middels zelfwerkzaamheid  het nodige in te verdienen.
Ook in tijden van crisis en bezuinigingen konden we als gemeente toch wat extra’s investeren uit de erfenis van het Woningbedrijf. Op termijn zal het met toenemende zorgkosten, WMO, zorg voor de jeugd en geringere rijksbijdragen ook in Oirschot structureel wat zuiniger moeten.
Iedere ouder weet dat  er heel wat bij komt kijken wil je jekinderen wat schenken om hun verantwoord de toekomst in helpen.
Wat betekent de overdracht van de sportaccommodaties nu werkelijk voor de gemeentelijke begroting
De waarde van de gebouwen
€ 1.400.000
De afdracht aan de verenigingen van vervangings-  en onderhoudsreserves
€ 1.600.000
Afbouw regeling van subsidie, 5 overbruggingsjaren
€ 1.200.000
Opplussen van een voldoende kwaliteitsniveau naar een ruim voldoend +
€    400.000
De gemeente begroting wordt door de privatisering extra belast met
€ 4.600.000

Wat levert de privatisering van alle buitensportvelden de gemeente op?
Privatisering van alle buitensportaccommodaties levert de gemeente waarschijnlijk op termijn een structurele bezuiniging op van €422.000 per jaar
Zeker nu het enthousiasme van de verenigingen achterwege blijft. Is het de vraag of we als gemeente de juiste keuze maken met het inzetten van gemeenschapsmiddelen bij de privatisering van sportaccommodaties. Gezien dat:
1. We de eerste 10 jaren de door de raad opgelegde bezuinigingsopdracht van € 250.000 niet realiseren.
2. We uiteindelijk door te privatiseren over 10 jaar als alles mee zit we meer kunnen bezuinigen, namelijk € 422.000 inplaats van € 250.000.
De moraal van het verhaal: Wetende dat de verenigingen niet tevreden zijn met een schenking van 4.6 miljoen in goederen waarvan de opbrengst voor de gemeente pas in het beste geval over 10 tot 15 jaar de beoogde bezuiniging oplevert, moet de gemeente misschien toch kiezen voor de eenvoudigste oplossing, namelijk de reeds opgelegde jaarlijkse bezuiniging á € 250.000 op accommodatiesubsidie te effectueren. En per direct te stoppen met de onafhankelijke adviseurs en onderzoeken.
Gr Raf Daenen PvdA Oirschot - de Beerzen

1 opmerking:

  1. Lijkt me een goede eindconclusie. Een "schenking" van 4,6 miljoen is wel erg veel en let op met al die onafhankelijke adviseurs. Sommige zijn wel erg duur.
    Een maatwerkoplossing per vereniging is wellicht beter en goedkoper.

    BeantwoordenVerwijderen