donderdag 31 maart 2011

Vrijwillige Brandweer en regionalisering




Wat niet van onder opgebouwd wordt maar van bovenaf doorgedrukt, kan nooit werken.
Vandaag was in het Brabantsdagblad te lezen dat er in de Mierden niet voldoende nieuwe vrijwilligers gevonden konden worden voor de Brandweer.
Regelmatig komen organisaties die draaien op vrijwilligers onder druk te staan. Anderzijds hebben we in Nederland de mond vol dat gemeenten in het Kader van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning een steeds groter appel moeten doen op het oplossend vermogen van de gemeenschap. De logische gedachte die hier op volgt is, de mensen zelf (individualisering) zijn verantwoordelijk dat bepaalde voorzieningen niet meer in stand gehouden kunnen worden. Opgeschaling en professionalisering is dan ook een logisch gevolg.
Als we het nu eens omdraaien. Wanneer we al die onderzoekende mensen achter de bureaus in zouden zetten op de werkvloer, dan zou wat nu als bureauveiligheid wordt opgelegd, praktische doorleefde veiligheidservaring zijn,
Of het nu gaat om onderwijs, buurtzorg, maatschappelijkwerk, bibliotheken, we trappen steeds in de zelfde valkuil. We denken dat groot en professioneel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar al te vaak is groot gekoppeld aan bureaucratie, onderzoek op afstand, beheersing en protocollen. Vermeende efficiĆ«ntie winst gaat gepaard met verlies aan betrokkenheid.
Ik wil pleiten voor het sturen op professionele betrokken organisaties drijvend op vrijwilligers in plaats van te sturen op gebureaucratiseerde schijn veiligheid.
Voor de brandweer in de Mierden e.a. betekend dit, burgemeesters denk niet waarom iets niet kan. Mobiliseer energie over hoe we iets wel kunnen behouden.
De kracht van de kleine betrokken gemeenschappen is de essentie van de WMO: Creatieve oplossingen niet perfect maar wel zeker zo goed.

1 opmerking:

  1. Hallo Raf,

    Niet voldoende vrijwilligers voor onze brandweerpost? Nou en of dat er voldoende waren alleen heeft B&W de eisen (of de veiligheidsregio dat kan ook) aangepast dus 5 beschikbaar, 5 afgewezen en 4 die over 1 a 2 jaar erbij willen is geen rekening mee gehouden. De opzet is nooit geweest om de post open te houden maar enkel om hem te sluiten helaas. Passen jullie ook maar op met post de Beerzen want hier is een proefballon opgelaten om te kijken hoe dom onze gemeenteraad is en of ze erin trappen zodat het op meer plekken kan. Het is te gek voor woorden dat de veiligheid van de inwoners niet meer telt. Wij hebben geen politie meer, de ambulance komt voor 1 op de 4 mensen te laat en straks ook geen brandweer meer. Betalen mogen we maar voorzieningen krijgen we er niet voor terug. Op deze manier heb je dus echt geen vertrouwen meer in de politiek en stemmen zal ik voor de gemeente dus ook nooit meer doen.

    BeantwoordenVerwijderen