woensdag 2 mei 2012

Kunduz coalitie Toch niet zo'n succes

Natuurlijk zitten er prima zaken in het Kunduz-akkoord. Denk aan de bijstelling van de afbraak van het PGB, het schrappen van de 9-euro-bijdrage gekoppeld aan het aanschaffen van medicijnen en niet te vergeten het terugdraaien van de afbraak van het speciaal onderwijs. Ook de wet werken naar vermogen gaat niet door heb ik begrepen maar de bezuinigingen zijn wel ingeboekt

Maar.... een zeer moeizaam bevochten accoord tussen vakbeweging, werkgevers en regering rondom de AOW/pensioenen wordt de nek omgedraaid. In 2020 zou de AOW-leeftijd naar 66 jaar gaan. De komende jaren zou de AOW-uitkering jaarlijks extra omhoog gaan, zodat in 2020 mensen zouden kunnen kiezen om alsnog met 65 jaar met AOW te kunnen gaan met ongeveer eenzelfde AOW-uitkering als nu met 65 jaar. De idee was namenlijk dat als mensen tegen die tijd alsnog zouden kiezen om eerder dan met 66 jaar te stoppen, dat je dan per jaar eerder stoppen 6,5 % minder uitkering zou krijgen,maar omdat vanaf volgend jaar de AOW-uitkering extra verhoogd zou worden, zouden deze verhogingen in 2020 compenseren de verlaging van 6,5 %. Bovendien zouden mensen met de lagere inkomens (wat vaak ook samenvalt met de zware beroepen ) ook fiscaal nog wat extra gefaciliteerd worden. Deze extra maatregelen waren met name bedoeld voor de mensen met zware beroepen, die doorgaans al op jonge leeftijd gaan werken, en die nu al vaak de 65 jaar niet werkend halen. Er is natuurlijk niks mis mee, dat heel veel mensen langer blijven werken, omdat ze dat willen en ook prima kunnen, maar voor veel andere mensen in de zware beroepen is dit een mission impossible.
Nu wordt vanaf volgend jaar de AOW-leeftijd al met 1 maand verhoogd, zonder dat er nog sprake is van dat flankerend beleid zoals hierboven besproken. Honderduizenden mensen komen hierdoor de komende jaren in de kou te staan. En dat zijn vooral de gewone mensen en niet de goed opgeleide mensen met de prima kantoorbanen!
Ook het afbreken van de preventieve ontslagbescherming van de werknemers onder het motto "hervorming van de arbeidsmarkt"is godgeklaagd. Zogenaamd om de positie van de flexwerkers te verbeteren,wordt de bescherming van de vaste medewerkers de nek omgedraaid. Wie denkt dat de positie van de flexwerkers wordt verbeterd door de rechtsbescherming van andere medewerkers af te breken, gelooft in werkgevers-sprookjes!
Het op de 0-nul zetten van de politieagenten, onderwijsgevenden en ambtenaren is ook geen strak plan, lijkt mij. Ook voor hen geldt dat dat leidt tot een stevig koopkrachtverlies en waarom.Omdat de overheid als werkgever hier een gemakkelijke bezuinigingsmanier gevonden heeft.
Dit soort maatregelen passen niet bij onze PvdA
Raf Daenen Fractie voorzitter PvdA

1 opmerking:

  1. Dit blijft toch wel erg hangen in partij retoriek. Jammer dat het over de verkiezingen gaat en niet over de zaken die aan de orde zijn. En kom nu niet aan met plannen voor na de verkiezingen. Dit schipis al vertrokken (helaas)

    BeantwoordenVerwijderen